Úžasná chuť čokolády
Theobroma cacao - tak znie názov kakaovníka. Je to strom asi päť až osem metrov vysoký, ktorý rastie voľne v podraste dažďových pralesov. Semená sú ukryté v piatich radoch v plodoch, ktoré pripomínajú ragbyovú loptu a vyrastajú priamo z kmeňa stromu alebo
silnejších konárov. Vedci, ktorí tomuto nenápadnému stromu jeho pompézne pomenovanie ( Theobroma znamená v preklade pokrm bohov), dodnes nevedia odpovedať na mnoho otázok, ktoré s nimi súvisia. Koľko aromatických látok má jedna tabuľka čokolády? A akými
trikmi si čokoláda podmaňuje ľudskú psychiku do tej miery, že u mnohých ľudí môžeme hovoriť priamo o závislosti? Deväťdesiat percent Američanov si dožičí čokoládu aspoň raz denne. Na každého Nemca vrátane dojčiat pripadá ročne osem, na Brita dokonca desať
kilogramov. Majstrami kontinentu v konzumácii tejto lahôdky sú jednoznačne Briti. Dokonca aj vo svetovom meradle patria do vedúcej trojice "čokoholikov".
O zdôvodnenie obľuby čokolády sa pokúšajú vedci už dlhé roky dokonca tomu venovali nejednu
"čokoládovú" konferenciu. Na jednej z nich sa dozvedeli, že čokoláda nespôsobuje napr. uhrovitosť tváre ( čo sa do vtedy tradovalo), nezvyšuje hladinu cholesterolu a ani nenarušuje zubnú sklovinu. Niektorí vedci vidia hlavný dôvod v účinku na jemné
chuťové a čuchové bunky, iní hľadajú chemické substancie pôsobiace priamo na mozgové centrá. Preto vedci hľadali ďalšie mechanizmy pôsobenia na ľudskú psychiku. Cukor obsiahnutý v čokoláde vraj môže zvyšovať hladinu serotonínu, o vplyve ktorého na
psychiku nikto nepochybuje a kakaové maslo zase môže uvoľňovať endorfíny, látky podobné opiátom ktoré vznikajú priamo v ľudskom tele.
Čokoláda alebo sex? Aj túto otázku podrobili vedci prísnemu testovaniu. V tejto voľbe sú mnohé ženy jednoznačne na strane
čokolády. Vedci sa domnievajú, že obľubu čokolády má na svedomí chemická zlúčenina fenyletylamín. Sto gramov čokolády obsahuje 660 mg tohto stimulátu, ktorý je zložením veľmi podobný dopamínu alebo adrenalínu. Pôsobí na zvýšenie tlaku, tepu, vnímavosti
a hladiny cukru v krvi. Niektorí vedci deklarovali aj vhodnosť čokolády ako prevenciu. Čokoláda obsahuje chemickú látku, ktorá znižuje riziko infarktu. Podľa nich tabuľka tmavej čokolády obsahuje toľko
flavonoidov ako pohárik červeného vína. A to, ako je známe, vedci už dávno zahrnuli medzi prostriedky znižujúce riziko srdcových a cievnych chorôb. Čím tmavšia čokoláda - tým je účinok vyšší.