Nekombinujte alkohol s acylpirínom!
Oxidácia alkoholu v žalúdku sa ukázala byť ako u experimentálnych zvierat, tak i u ľudí významným faktorom ovplyvňujúcim jeho hladinu v krvi. Skupina niekoľkých pracovníkov z New Yorku a Mexika sledovala tento jav u piatich zdravých osôb, dobrovoľníkov,
po vypití 0,3 g alkoholu na kilogram telesnej hmotnosti.
Hodinu po štandartných raňajkách podali dobrovoľníkom 1 g acylpirínu a za ďalšiu hodinu spomenutú dávku alkoholu. Hladiny alkoholu v krvi týchto osôb boli významne vyššie než u osôb, ktorým
acylpirín nepodali. In Vitro v laboratóriu zistili, že alkohol preukázateľne znižuje aktivitu žalúdočnej alkoholovej dehydrogenázi ľudského pôvodu.
Podobný účinok preukázali i u potkanov, ktorých pečeňová alkoholová dehydrogenáza tento účinok nemala.
Pokiaľ však krysám podali alkohol intravenózne acylpirín ich hladiny alkoholu v krvi neovplyvňoval.
Z popísaných zistení je možné usudzovať, že acylpirín zvyšuje biologické pôsobenie alkoholu u ľudí pravdepodobne redukciou oxidácie etanolu žalúdočnou
alkoholovou dehydrogenázou.