Škodí kravské mlieko?


U niektorých ľudí konzumácia kravského mlieka vyvoláva nežiaduce reakcie, ktorých príčinou je alergia na mliečne bielkoviny alebo neschopnosť organizmu stráviť mliečny cukor. Mliečny tuk síce nemá ideálne zloženie, výskumy však v posledných rokoch ukázali, že odstredené mlieko a mliečne výrobky s nízkym objemom tuku pôsobia priaznivo na srdcovo-cievny systém. Kravské mlieko má všetkých sedem základných minerálnych prvkov - vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, síru a chlór. Keďže jeden liter mlieka obsahuje až 1 200 miligramov vápnika nevyhnutného na tvorbu kostí a zubov, bohato pokrýva celodennú dávku tohto prvku pre organizmus. Nachádza sa v ňom aj celý rad prvkov, ktoré organizmus potrebuje v stopových množstvách, napríklad meď, fluór, zinok, jód, mangán, molybdén, selén. Mlieko zároveň obsahuje trinásť dôležitých vitamínov - predovšetkým je však dôležitým zdrojom vitamínov B komplexu. Jediný pohár mlieka denne chráni deti pred chudokrvnosťou. U dospelých liter mlieka denne pokrýva celkovú odporúčanú spotrebu vitamínov B2 a B12, ako aj polovičnú spotrebu vitamínu A. Deťom je vhodné kupovať najmä kratšie skladované čerstvé (pasterizované) mlieko. V dlhšie skladovanom - dlhotrvanlivom, vysoko pasterizovanom mlieku sa totiž často už nevyskytuje vitamín C, ani pre krvotvorbu nezastupiteľný vitamín B12.

RNDr. Emil Ginter, DrSc.

späť na prvú stranu


HOME